Geïnteresseerd in Pilates of Total Body workout? Bekijk snel onze MeerFit site.

Veelgestelde vragen

Hieronder treft u de meest voorkomende vragen

Staat uw vraag er niet bij of wilt u aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Algemeen

Met een Bodytec training wordt sneller resultaat behaald dan bij traditionele trainingsvormen. Zo worden alle grote spiergroepen van het lichaam tegelijkertijd aangespannen. Er worden bijna twee keer zoveel spiervezels geactiveerd als bij een andere trainingsvorm. Bovendien activeert Bodytec, in tegenstelling tot de meeste andere EMS apparatuur, de grote spiergroepen bipolair: dat wil zeggen dat beide tegenover elkaar liggende spieren worden aangespannen (de agonist (buiger) en antagonist (strekker) van de spieren). Er wordt dus niet plaatselijk gestimuleerd en de mate van stimulatie kan per spiergroep en over de tijd geleidelijk worden opgevoerd. Daarnaast worden ook de dieper liggende spierweefsels geactiveerd.

De effecten van een training met de Miha Bodytec zijn vrijwel direct te ervaren. Tijdens en na de training wordt de stof endorfine aangemaakt (het  “happy hormoon”). Direct na de eerste training zult u het voldane gevoel hebben alsof u meerdere uren in de sportschool doorgebracht heeft. Na enkele sessies (±3) zullen al de eerste “meetbare” effecten optreden zoals een verhoogd energielevel, meer spierkracht, huidverbetering en vermindering van gewrichtspijntjes. Het figuur correctieve effect, vermindering vetpercentage, door een verhoogde “suiker” verbranding zal gelijkmatig zichtbaar worden. Uiteraard dient wel de inname van voeding/suiker gelijk te blijven of bij voorkeur te worden verlaagd.

De hartslag stijgt gedurende de training nauwelijks, wanneer de training wordt afgestemd op de belastbaarheid van het lichaam. Maar het kan uiteraard wel. Afhankelijk van het gekozen niveau en intensiteit van de training kan de hartslag stijgen en na de training een wat hogere spierspanning of lichte spierpijn gevoeld worden.

Bij een gemiddelde training hoeft het hart- en longsysteem niet veel harder te werken dan in rust. De activiteit vind met name plaats op spierniveau. Hierdoor hoeft er ook geen of nauwelijks warmte afgevoerd te worden door middel van zweten. Door de oefeningen intensiever te maken kan dit effect wel bereikt worden.

Voor elke Bodytec sessie moet je lichaam voldoende energie hebben en goed gehydrateerd zijn. De laatste grote maaltijd dient ten minste twee uur van tevoren genuttigd te zijn (koolhydraat rijk). Mocht dit niet het geval zijn, dan is een extra energie aanvulling voor de trainingssessie in de vorm van een energie bar of bijvoorbeeld een stuk fruit (banaan) aan te raden. Zorg te allen tijde dat je voor en na de training genoeg drinkt, in de vorm van water of Isotone sportdrank. 

Tijdens een Bodytec training wordt speciale Bodytec onderkleding gedragen; deze is speciaal ontwikkeld voor trainen met EMS. Deze kleding kunt u tijdens de proefles van ons lenen. Indien gewenst kunt u sportschoenen dragen, maar blote voeten zijn ook geen probleem (kijk uit met sokken i.v.m. uitglijden).

Wij adviseren om de algemene standaard leeftijdgrens voor fitnesstraining van 16 jaar aan te houden. Doordat er geen beperkingen zijn aan de oefeningen die uitgevoerd kunnen worden, is Bodytec geschikt voor ieder niveau en tot op hoge leeftijd (mits mobiel).

Sportschoenen, handdoek en veel zin om te bodyteccen!

Herstel is minstens zo belangrijk als trainen. Vermijd daarom overbelasting. Bodytec is een intensieve trainingsvorm en dient als zodanig ingepast te worden in een (bestaand) trainingsschema. Wij raden in ieder geval het volgende aan:

 • Train niet met Miha Bodytec wanneer er gisteren en/of vandaag getraind is met een maximale of een grote fysieke belasting.
 • Wij raden af om de dag na Bodytec de getrainde spiergroepen (intensief) fysiek te belasten. Optimaal is een rust van 72 uur.

Medisch

Contra-indicaties:

 • Zwangerschap
 • Dragen van een pacemaker
 • Ontstekingen (bacterieel of viraal)

Relatieve contra-indicaties (raadpleeg te allen tijde de behandelend arts of specialist en vraag om toestemming):

 • Tumoren
 • Tuberculose
 • Vaataandoeningen
 • Bloedingen, aanleg tot bloedingen (hemophilia)
 • Neurologische aandoeningen
 • Huid intolerantie
 • Diabetes mellitus
 • Epilepsie
 • Rug hernia of liesbreuk

Medicatie wordt voorgeschreven in het geval van een aandoening. Controleer daarom altijd eerst de contra-indicatielijst. Indien er restricties zijn aangaande inspanning dient de behandelend arts of specialist om toestemming gevraagd te worden.

Controleer altijd eerst of de blessure op de contra-indicatielijst staat. Is dit niet het geval dan kan Bodytec in veel gevallen van meerwaarde zijn. Een goed voorbeeld hierin is het verhelpen van (langdurige) rugklachten, maar ook personen met reuma kunnen in Bodytec een uitkomst vinden. Overleg altijd eerst met de behandelende arts, specialist of behandelend therapeut.

Een spiraaltje is geen contra-indicatie voor een Bodytec training. Wij adviseren wel om de eerste trainingssessie rustig te starten. Let goed op eventuele reacties van het lichaam (zoals gevoeligheid), en overleg deze met de trainer.

De resultaten van een Bodytec training op chronische lage rugklachten zijn wetenschappelijk onderzocht en zeer positief gebleken (lees hier meer over in de wetenschappelijke onderzoeken elders op deze site). Een juiste diagnose is echter essentieel aangezien er vele oorzaken zijn van rugklachten. Bij twijfel raden wij aan de behandelend arts of specialist om advies te vragen.

De algemene EMS training (daar waar Bodytec gebruik van maakt) wordt al tientallen jaren veilig ingezet en kent zelfs zijn oorsprong in de revalidatie. Desondanks adviseren wij om in het geval van hartklachten voor de zekerheid de behandelende arts of specialist om advies te vragen.

In het algemeen geeft het lichaam uitstekend aan wanneer het voldoende hersteld is van de bevalling. Heeft u nog restricties aangaande sporten? Overleg voor het exacte moment dan even met de behandelende arts of verloskundige.